2021. december 17., péntek

Sarah J. Maas: Ezüst lángok udvara {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Idén decemberben itthon is megjelent Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara sorozatának várva várt negyedik része. Az Ezüst lángok udvara ezúttal Nesta és Cassian történetét meséli el, a könyvről pedig természetesen a blogturné tagjai is elmondják véleményüket és extra állomásokkal is készültünk. Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

Adatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789635618040
Oldalszám: 864
Fordító: Szabó Krisztina
Eredeti cím: A Court of Silver Flames
Megjelenési dátum: 2022.02.18.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Féktelen ​erő. Féktelen szenvedély.
Nesta Archeron mindig is ingerlékeny és büszke volt, hirtelen gerjed haragra, és lassan bocsát meg. Mióta az Üstbe kényszerítették, és akarata ellenére főtündérré vált, nehezen találja a helyét a különös, veszedelmes világban, ahol él. Úgy tűnik, képtelen túllépni a Hybern elleni háború rémségein és mindazon, amit ott elveszített.
És van valaki, aki mindenki másnál könnyebben feldühíti: Cassian, a sok csatát megjárt harcos, aki a Rhysand és Feyre uralta Éjszaka udvarában betöltött pozíciója miatt folyamatosan Nesta útjába keveredik. De Cassian nem csak a haragját szítja fel. Le sem tagadhatnák a kettejük közötti szikrákat – és a szenvedélyük fellángol, amikor kénytelenek egy fedél alá költözni.
Mindeközben az áruló emberkirálynők, akik az előző háború során visszatértek a kontinensre, veszélyes új szövetséget kötnek, és a vidék törékeny békéjét fenyegetik. A megállításuk kulcsa pedig azon múlik, képes-e Cassian és Nesta szembenézni az őket kísértő múlttal.
Ők ketten belső és külső rémekkel küzdenek a bizonytalansággal teli világban, miközben elfogadást – és gyógyulást – keresnek egymás karjában.

Véleményem a borítóról:
Alapvetően nagyon tetszene ez a borító... ha nem ehhez a könyvhöz készült volna. Teljesen elüt az előző részektől még a könyvgerincet tekintve is, ráadásul annyival jobban passzolt volna a többihez, ha valamilyen módon megjelenítették volna rajta Nesta alakját. Szóval szép, de csalódás. :(

A történetről és a szereplőkről:
Előrebocsátom, hogy a bejegyzésem spoilert tartalmazhat az előző részekből. Kérlek, ezt vedd figyelembe a véleményem elolvasásakor! Én szóltam. :)
Egyszerre füstölög a fejem és szakad meg a lelkem emiatt a könyv miatt. Az előbbi azért, mert Sarah annyi dolgot elcseszett benne, ami másnak talán fel sem tűnik, de én már hetek óta boncolgatom magamban ezt a regényt, és egyre több gondatlanságot vélek benne felfedezni. Az utóbbi pedig azért, mert olyan érzés volt Nestáról olvasni, mintha Sarah megalkotott volna engem tündérként. A sors fintora, hogy eddig egy cseppnyi szimpátiát sem éreztem a legidősebb Archeron nővér iránt.

A Köd és harag udvarában Nestát elfogták és az akarata ellenére tündérré változtatták. Ez egy rendkívül traumatikus élmény volt számára, sokkal inkább megviselte őt, mint Elaint, bár igyekszik álcázni... már amennyire tudja. A kötet elején Nesta egy felelőtlen, bunkó, alkoholista ribanc, aki hajszolja a testi élvezeteket csak azért, hogy addig se kelljen a lelkét gyötrő fájdalomra és végtelen ürességre gondolnia. Ha nem Feyre nővére lenne és nem Rhys udvarában rontaná a levegőt, akkor akár az örökkévalóságig folytathatná ezt az életmódot, de a viselkedése teljes mértékben aláássa a főúr tekintélyét, ezt pedig nyilvánvalóan nem lehet csak úgy szó nélkül hagyni. Mondhatni ultimátumot kap: vagy beköltözik a Szél házába, vagy vissza lesz pottyantva a halandók földjére. Nem túl nehéz kitalálni, hogy inkább az első lehetőségre esik a választása, de csak annyi kedvvel marad ott, mintha a fogát húznák. Nem mellesleg Cassian is társul hozzá, aki ugyanolyan dühös rá, mint mindenki más a környezetében, mégis ellenállhatatlan vonzalom ébred közöttük, ami a harmadik rész után valamelyest sejthető volt.

Nesta nagyon sokáig annyira makacs, hogy azt már fájt olvasni. Egyrészről ennek kemény lelki okai is vannak, viszont a saját észrevételeim alapján azt mondanám, hogy inkább Feyre-n akar bosszút állni, ami persze nem sikerül, mert csak jobban elkeseríti az embereket. Egyedül Cassianbe szorul némi együttérzés, de még ez a csupaszív illír harcos sem tud napirendre térni Nesta viselkedése fölött.

A dolgok lassacskán indulnak változásnak, meg kell hagyni. Apró léptekkel haladunk, olyan kis mértékekben, mint amilyen kis mértékekben halad Nesta az erősítő edzéseivel. Ahogy Cassian által kezd jobb formába lendülni testileg a főhősnő, úgy kezd egy kicsit kitárulkozni lelkileg is. A Szél házának falain belül barátokra lel - igaz, nehezen -, és végre a fejlődés útjára tér.

Persze, ez a legkevésbé sem ilyen egyszerű, hiszen egy PTSD-vel (poszttraumás stressz szindrómával) küzdő karakterről van szó, aki epizodikusan hol jobban van, hol rosszabbul. Az Üst adott, de el is vett Nestából valamit, aminek következményeképpen egy nagyon ijesztő varázserőre tett szert. Nemcsak az emlékei, de az ereje is folyamatosan kínozza a lányt, ami borzasztó terhet ró a vállára. A testi és lelki megpróbáltatások együttese fokozottan hatnak a depressziós személy mentális állapotára, ez pedig Nesta esetében is megfigyelhető. Van, amikor egészen közvetlen másokkal és megpróbál nyitni feléjük, aztán újra magába zárkózik és nem tud felülkerekedni a démonain. Ilyen végletek között nagyon nehéz élni, olyannyira, hogy elszenvedőként néha még a halál is megváltásnak tűnhet a folytonos gondolkodással és valamin kattogással szemben.


A romantikus szálra kitérve a Cassian és Nesta közötti kapcsolat minden, csak nem lassan égő tűz. Egymást perzselik a szavaikkal, incselkedéseikkel és tetteikkel, amik tökéletesen beleillenének egy korhatáros filmbe. Biztos van, akit ez nem zavar, de engem NAGYON untatott és frusztrált. Igen, így, csupa nagybetűvel. Nem tudom, hogy az írónő miért gondolta azt, hogy minden egyes felmerülő nehézséget meg tud oldani a szex. Olyan alpári, mocskos, és a legkevésbé romantikus módon lett felépítve ez a szál, hogy rengetegszer elment a kedvem a könyv olvasásától. Nem vagyok prűd, de nem azért akartam erről a párosról olvasni, hogy a közel 900 oldalból nagyjából 150-200 oldal csak pornónak legyen szentelve. Egy icipici romantika sem fedezhető fel a fejezetekben (csak a legvégén), csak a barátok (túlságosan sok) extrával jelenség figyelhető meg. Pszichológiailag sem helytálló ez a módszer, inkább destruktív hatása van, mint pozitív, az írónő mégis úgy adta elő, mintha ez teljesen normális viselkedés lenne. Sajnálatos, hogy a naiv olvasókat ezzel simán befolyásolni tudja.

Megmondom őszintén a két nézőpont közül engem végig Nestáé érdekelt jobban, hiszen rajta érzékelhető a változás. Cassiannek hiába kellett volna most főszereplőnek lennie, eltörpült a női alak mellett, de ezt nem éreztem hátránynak. Nesta eddig nagyon el volt hanyagolva, csak a Feyre-nak okozott fájdalmas húzásain keresztül ismerhettük meg őt, de szerencsére itt elég teret kapott a kibontakozásra - legalábbis akkor, mikor épp két menet között voltak Cassiannel, és békén hagyták egymást.

Gondolom ezek alapján már körvonalazódott bennetek nagyjából, hogy nekem mely mozzanatok voltak igazi mélypontok, és melyik részek tetszettek jobban. A kötet lélektani részéért élek-halok, komolyan, de amit az előző részekben úgy szerettem (a mindent elsöprő szerelem és a romantika), az most átalakult egy torz szerelemképpé, amit nehezen tud befogadni a gyomrom. Nem mondom, hogy Nesta lett a kedvenc nővérem az Archeronok közül, de az tény és való, hogy most már sokkal inkább megértem és sajnos átérzem a helyzetét.

Érzelmeket tekintve is hullámvasút volt ez a kötet. Az egyik percben úgy mosolyogtam Nesta és Cassian epés megjegyzésein, mint a tejbetök, aztán a következő oldalon már úgy éreztem magam, mintha Nestával együtt én is fuldokolnék a depresszió miatt. Az utolsó egy-két fejezetet megállás nélkül végigbőgtem - jó, ezek között voltak jócskán örömkönnyek is -, de tényleg úgy éreztem magam, mintha egy folyton váltakozó, instabil, ambivalens párkapcsolatban lennék ezzel a könyvvel. Mondanom sem kell, Nesta és Cassian fanoknak ez egy kötelező mű. Azoknak is tudom ajánlani, akik inkább úgy álltak Nestához olvasás előtt, mint én, de ezeknek az olvasóknak azt tanácsolnám, hogy ne fogjanak bele túlzottan nagy elvárásokkal. :)

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "De Nesta pontosan tudta, hogy a sebek sokszor láthatatlanok. És azok éppolyan mélyek és súlyosak tudnak lenni, mint amikor valakinek a testét törik meg."
  2. "Mindent gyűlölök saját magamban. És olyan rettenetesen fáradt vagyok. Belefáradtam, hogy bárhol máshol jobb lenne, mint a saját fejemben."
  3. "– Ez a kulcsa a dolognak, nem igaz? Hogy tudjuk, a sötétség örökké ott marad, de az, ahogyan szembenézünk vele, ahogyan kezeljük… Az a lényeg. – Az elszáguldó csillagok felé intett. – Érdemes megküzdeni a sötétséggel, hogy ilyesmit láthassunk."
Összességében:
"Mindent gyűlölök saját magamban. És olyan rettenetesen fáradt vagyok. Belefáradtam, hogy bárhol máshol jobb lenne, mint a saját fejemben."
Sajnos túl jól ismerem ezt az érzést. Olyan sokáig küzdöttem ezzel, és néha még a mai napig is maguk alá tudnak gyűrni a korlátaim és a saját agyam által kreált felesleges aggodalmak. Annyiszor éreztem már azt, hogy nehéz megmaradni a bőrömben, és még a levegővétel is borzasztó nehéz, hogy már számon sem tudom tartani.
Milyen ironikus, hogy pont az az Archeron testvér hasonlít rám a legjobban, akit a legkevésbé kedveltem.
Nem mondom, hogy teljesen odáig voltam ezért a könyvért, mert akkor hazudnék. Habár érezhető, hogy Sarah stílusa rengeteget javult az ACOTAR megírása óta, itt olyan amatőr hibákat vétett történetvezetés terén, amik szerintem már nem elfogadhatóak, és mindezt úgy mondom, hogy alapvetően imádok mindent, amit kiad a kezei közül. Nem, nem a Nesta iránti ellenszenvem miatt mondom azt, hogy nem jött be ez a kötet. Valóban nem tudtam őt megszeretni az előző részekben, most sem vált a kedvencemmé, de a lelkem mélyéig együtt tudok érezni vele. Az Maas szerencséje, hogy annyira az elevenemre tapintott a legidősebb Archeron testvér jellemfejlődésével, hogy valamennyire szemet tudok hunyni a logikai bukfencek felett - de nem teljesen.


Nyereményjáték:

A mostani játékunk során fel kell elevenítenetek minden tudásotokat a sorozattal kapcsolatban, ugyanis egy keresztrejtvényt hoztunk Nektek. Minden állomáson a rejtvény egy sorának feladványát fogjátok megtalálni, de legyetek résen, mert nem sorban fogunk haladni, ezért nagyon figyeljétek a feladvány előtti sorszámot, és oda illesszétek be a rejtvényben a szavakat is. A keresztrejtvény minden szavát várjuk a rafflecopter dobozba, és természetesen a legvégén a megfejtést se felejtsétek el beírni! Ha valamiben nem vagytok biztosak, inkább később írjátok be, mert sajnos utólag már nem tudtok javítani. A megfejtés természetesen szintén a sorozathoz fog kapcsolódni. Sok sikert!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány: 2. Nesta vezetékneve


a Rafflecopter giveaway
Állomások:

12.15. Könyvvilág

12.16. Fanni’s Library extra állomás

12.17. Fanni’s Library

12.18. Kelly és Lupi olvas extra állomás

12.19. Függővég

12.20. Kelly és Lupi olvas

12.21. Szaffi polca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése