2021. december 19., vasárnap

Mikki Daughtry & Rachael Lippincott: Mindvégig {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

A Két lépés távolság után, most egy újabb lenyűgöző történetet olvashatunk a szerzőktől a Maxim Kiadó jóvoltából. Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez. Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. De vajon képes lesz arra Kyle, hogy újra kezdjen mindent? Tartsatok velünk, ismerjétek ezt a szívfacsaró történetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet.

Adatok:
Kiadó: Maxim
ISBN: 9789634993513
Oldalszám: 336
Fordító: Stier Ágnes
Eredeti cím: All This Time
Megjelenési dátum: 2021. 12. 10.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Megtalálhat még a szerelem, miután mindent elvesztettél?
Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez.
Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. Ahogy Kyle és Marley próbálják egymás sebeit gyógyítani, érzéseik egyre erősebbek lesznek egymás iránt. Kyle azoban nem tud szabadulni a gondolattól, hogy egy újabb baleset felé száguld, ami ismét felforgatja majd az életét, pedig épp csak kezdte újra összerakni azt.
És igaza van.

Véleményem a borítóról:
Ó, hogy ez a borító milyen gyönyörű! A színek, a motívumok, mind-mind összhangban vannak. Igazi felüdülés egy ilyen csodát látni a sok hasonszőrű borító között.

A történetről és a szereplőkről:
Két évvel ezelőtt olvastam a Két lépés távolságot (a véleményemet >>itt<< olvashatjátok róla), ami mély nyomot hagyott bennem. A lelkemig hatolt és többször megríkatott, ezért nem is volt kérdés, hogy adok egy esélyt ennek a könyvnek is. Igaz, a krokodilkönnyek most elkerültek, de ha lehet, még jobban elgondolkodtatott a cselekmény egésze.

A könyvet két részre tudnám osztani. Ennek az az oka, hogy körülbelül az első kétharmada után egy olyan dolog történik, ami nagyon durván spoileres, így az utolsó nagyjából 100 oldalról nem fogok egy szót sem ejteni azon kívül, hogy szerintem egy kicsit indokolatlan volt a kötet legvége. Ebből a szempontból az a legjobb, ha elkerülitek a spoileres bejegyzéseket és értékeléseket. Sajnos a GoodReads-en simán bele lehet futni olyan felhasználókba, akik előre lelövik a "poént", én pont ezt szeretném elkerülni, hogy mindenki teljes élményt kaphasson.

Kyle és Kimberly tipikusan a tökéletes gimis álompár, akiket mindenki irigyel a kiegyensúlyozott kapcsolatukért. Abba viszont senki sem lát bele (a legjobb barátjukon, Samen kívül), hogy mi folyik a színfalak mögött. Elbeszélnek egymás mellett, többször is a szakítás szélére sodródnak, ráadásul Kyle sportbalesete óta minden a fiú körül forog. Kim egy pátyolgatószerepet vállalt magára, ugyanakkor ennek is megvan a böjtje, pláne egy ilyen fiatal kapcsolat esetében. Így a lány máshol keres vigaszt, és a végzős bál estéjén kitálal: a lehető legtávolabb akar kerülni a fiútól, hogy ne csak "Kyle barátnője" legyen. Ez az a momentum, ami elindítja azt a lavinát, ami a fiatalok balesetéhez, Kyle agykárosodásához és Kim halálához vezet.


Miután Kyle kikerül a kórházból, csak árnyéka önmagának. Úgy érzi, nem érdemli meg, hogy Kimmel ellentétben ő továbblépjen és élhessen. Nagy álmai voltak a baleset és a szakítás előtt, de ez a sorsfordító tragédia felülírta a terveit. Egyébként is depressziós volt, de ezek után olyan mélységeket tapasztalt, amit még soha. Sammel és a többi haverjával nem tartja a kapcsolatot, csak magába roskadva, egyedül, begubózva próbálja túlélni egyik napot a másik után. Aztán jön Marley.

Marley is meg van áldva egy nagy adag szerencsétlenséggel és tragédiával, ő sem tud szabadulni a múltjától. Mikor ez a két, a gyász által megtört fiatal találkozik, végre kölcsönösen egy olyan emberre lelnek, akivel meg tudják értetni magukat. Egyáltalán nem gyors a kapcsolatuk kialakulásának menete, mindketten tapogatóznak és gyógyítják egymást. Eközben Kyle is próbál megbékélni a helyzettel, amin már utólag nem tud változtatni, és ennek az az eredménye, hogy hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül.

A gyász komoly dolog, amit nem szabad leinteni és félvállról venni. Sokszor említettem már, de nem győzöm kihangsúlyozni, hogy mindenkinek más a megküzdési mechanizmusa, nem tudhatjuk, hogy az érintett személy min megy keresztül, de nem szabad sürgetni ezt a folyamatot. A depresszió nem játék, nem szabad az elszenvedő embert érzelmileg érvényteleníteni. Kérlek, figyeljetek az intő jelekre, és nyújtsatok segítő kezet az ismerőseiteknek, barátaitoknak, családtagjaitoknak!

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Mindig előre. Sohase hátra."
  2. "Végigsimítok rajta, próbálom meggyőzni magamat, hogy az agy és a szív nem olyanok, mint a bőr. Azoknak kicsit több idő kell a gyógyuláshoz."
  3. "– Te még élsz – jelenti ki anya, és megszorítja a kezemet. – És nem állhatsz meg, csak mert ő már nem. Tovább kell élned."
Összességében:
Úgy érzem, ez az egyik legjobb ifjúsági könyv, amit idén olvastam. Egyszerre felemelő, fájdalmas, elgondolkodtató és megdöbbentő. Nehéz róla spoilerek nélkül beszélni, úgy tanácsos belevágni Kyle történetébe, hogy nem tud róla az ember előtte semmit. Remélem, sokan el fogják olvasni, mert ez az a kötet, amit nem szabad kihagyni.


Nyereményjáték:

Az egyik legkülönlegesebb érzés az, amikor egy könyv magával ragadja a lelkünket és többé nem ereszti azt. A mostani játékunkban olyan történetekből hozunk 1-1 idézetet, melyek nagy hatással voltak ránk és mély nyomokat hagytak bennünk. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy melyik regényből származik az idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: “A fájdalom arra emlékeztet, hogy itt voltak, hogy élek.”
a Rafflecopter giveaway
Állomások:

12.15.: Csak olvass!

12.17.: Sorok között

12.19.: Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése