2021. december 30., csütörtök

Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt {Értékelés + Nyereményjáték}

Sziasztok!

Újabb szívszorító bestsellert olvashatunk a Libri Kiadó által, amely során egy fiatal lány szemszögén keresztül nézhetünk végig egy sorsfordító balesetet és a vele járó következményeket. Tartsatok velünk, hiszen most tiétek lehet egy nyereménypéldány, amelyet a kiadó ajánlott fel!

Adatok:
Kiadó: Libri
ISBN: 9789634338260
Oldalszám: 444
Fordító: Varga Bálint
Eredeti cím: In an Instant
Megjelenési dátum: 2021. 10. 12.
Itt tudod megrendelni

Fülszöveg:
Megrendítő ​történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.
A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…
Az Egyetlen szempillantás alatt szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és annak utóhatásairól. Suzanne Redfearn regénye – amelyet gyakran hasonlítanak Alice Sebold Komfortos mennyország című könyvéhez – arra emlékeztet bennünket, hogy bár mindannyian esendők és sebezhetők vagyunk, a szeretet végső soron mégis megmenthet bennünket.

Véleményem a borítóról:
Nagyon megfogott ez az egyszerű, lágy tónusú borító. Nem sűrűn mondok ilyet, de szerintem határozottan ezerszer szebb, mint az eredeti kiadás.

A történetről és a szereplőkről:
Ismeritek már valamennyire az olvasási szokásaimat (legalábbis azok, akik rendszeresen figyelemmel követik a bejegyzéseimet - innen is ezer hála nektek!), így gondolom már senki sem lepődik meg azon, mikor azt mondom, hogy előszeretettel szoktam porrá zúzni a kis szívemet egy-egy ehhez hasonló könyvvel. Most éppen karácsony előtt esett erre a kötetre a választásom, úgyhogy a legkevésbé sem volt ünnepi hangulatom, miközben olvastam, de olyan jó volt! Mazochista vagyok? Lehet, de legalább végre egy élvezetes olvasmányon vagyok túl a sok csalódás után.

A narrátorunk Finn, aki bevezet minket a diszfunkcionális családjának mindennapjaiba. Eleinte nem tűnnek túl rossznak együtt, bár egy-két elszólás utal arra, hogy nem a legharmonikusabb a tagok közötti kapcsolat. Egy szép, nagy amerikai famíliát ismerhetünk meg: apuka, anyuka, három lány- és egy fiútestvér, no meg persze a kihagyhatatlan kutyus, ami egésszé teszi a családot. Ezek alapján igazán idillinek tűnhet a felállás, kívülről akár tökéletesnek is mondhatnánk Milleréket, de belül túl sok titok lappang, amelyek csendes gyilkosokként folyton mérgezik a tagokat.

A legidősebb lány, Aubrey egy anyámasszony katonája, aki kényszeresen meg akar felelni mindenkinek. A középső lány, Chloe éppen a lázadó korszakát éli a pasijával, Vance-szel, aki minden, csak nem jó példa. A legfiatalabb lány maga Finn, a főszereplőnk, egyedül ő a viszonylag normális gyerek a csapatban - leszámítva azt, hogy akaratán kívül állandóan csalódást okoz az anyjának, aki folyton ferde szemmel méregeti őt. A három lányt követi a család legfiatalabb férfi tagja, Oz, akiről nincs kimondva, hogy mentális betegséggel él, de minden jel erre utal, és persze a tökéletesnek tűnő Miller anyuka erről tudomást sem akar venni, mindent a férjére hagy, ami a fiukkal kapcsolatos. Nem túl meglepő, hogy ez a házasságuk rovására megy, és minden probléma csak halmozódik, halmozódik és halmozódik megoldatlanul...

A család a szomszéd házaspárral (Ben és Karen), azoknak az elkényeztetett lányával és Finn legjobb barátnőjével (Mo) útnak indul egy hatalmas hegyi villába, hogy eltöltsenek egy kellemes hétvégét ott. Arra viszont senki sem számít, hogy az érkezés után fél órával balesetet szenvednek, legurulnak egy hegyről, Finn meghal, mindenki más pedig megsebesül és/vagy hirtelen sokkot kap. A fülszövegből kiindulva várni lehetett ezt a csavart, egyáltalán nem meglepő, mégis már itt rossz érzés fogott el, pedig ekkor még nem is tudtam, hogy mi lesz.


A könyv egy huzamosabb része a balesetről és a kiútkeresésről szól, míg a másik felében már az utóhatásokról olvashatunk. Úgy gondolom, hogy a maga módján mindkét rész megrendítő. Eleinte csak pörögnek az események, úgy éreztem, nincs sok időm elmerengni a történteken és az egyes jeleneteken, csak hihetetlen tempóban lapoztam és lapoztam, hogy végre megtudjam, mi lesz ebből. Aztán ahogy alábbhagyott az iram, lecsendesedtek a dolgok és hazajutottak a szereplők, úgy én is észbe kaptam, és velük együtt újra meg újra átgondoltam, hogy mi is történt pontosan.

Őszintén nagyon tetszett, hogy Finn nézőpontjából figyelhettem a történéseket. Általa egyszerre objektív és szubjektív szempontból is megvizsgálhattam a cselekményt, ami elég oximoronnak tűnhet, de ezt csak akkor tapasztalja meg az ember igazán, ha elolvassa a könyvet. Finn gyakorlatilag elmeséli a történetet, néha olyan, mint egy láthatatlan, mindentudó narrátor, viszont vannak olyan személyes megnyilvánulásai, amelyek nélkül nem lenne teljesen kerek a szöveg. Különleges ez a megoldás és olyan, mintha az olvasó maga is a főszereplő mellett állna, és úgy mozizná végig az egész történetet.

A legérdekesebb dolog az egész műben a pszichológiai és lelki vonulat volt. Ebből a szempontból ez egy páratlan mű, ami több morális kérdést is felvet, nem mellesleg felhívja az olvasó figyelmét arra is, hogy mennyire be tud minket csapni a saját elménk, ami egy hatalmas traumát követően védelmi állapotba kapcsol, és akár teljes mértékben átformálja az emlékeinket a valósághoz képest. Számomra ez szédítő tanulság volt, és ámulattal néztem, hogy az írónő még erre is gondolt a sok ellentmondásos kérdés kifejtése mellett.

Egyébként rengeteg konfliktus van ebben a műben, ami érthető módon egyes olvasók számára zavaró lehet. Engem teljes mértékben arra sarkallt ez a kivitelezés, hogy csak folytassam és folytassam a könyvet, hiszen sosem voltam biztos abban, hogy egy rázósabb rész után még történhet valami jó is. A fejezetek elég rövidek voltak, amit én nagyon szeretek, így sokkal könnyebben tudok haladni egy könyvvel. Mindezt összevetve maradandó élményt nyújtott ez a tragikus kötet, és egyáltalán nem bánom, hogy egészen hajnali négyig fent maradtam olvasni.

Top 3 kedvenc idézetem:
  1. "Csak egyszer élünk, és senki sem sejti, hogy ez az élet meddig tart, szóval érdemes kapaszkodni, ha felgyorsulnak az események, nem kell aggódni, és nem hátrafelé kell tekingetni."
  2. "A megbánással nehéz együtt élni, képtelenség megszabadulni tőle, mert ami megtörtént, az megtörtént."
  3. "– Kitartás, kölyök. A balesetek is részei az életnek."
Összességében:
Ez a kötet egy csodás köntösbe bújtatott, szívmarcangoló szörnyeteg, ami arra hivatott, hogy minél több oldalát megmutassa az emberi pszichének és léleknek. Pikk-pakk elolvasható, ha olyan vagy, mint én, aki nem tudja még az éjszaka közepén sem abbahagyni a könyvet szimplán azért, mert túlságosan érdekli a végkimenetel. A nehéz téma ellenére nagyon gyorsan lehet vele haladni, ami köszönhető Redfearn olvasmányos és emészthető stílusának.
Őszintén szólva nem meglepő, hogy valamennyire életrajzi ihletésű műről van szó tekintve, hogy mennyire alapos helyzetleírásokat kapunk. Szörnyű, egyenesen borzasztó az esemény, ami beindítja a végeláthatatlan és mindent elsöprő erejű lavinát, ami kicsit sem kíméli meg a Miller családot.


Nyereményjáték:

Az Egyetlen szempillantás alatt című könyvben nagy szerepe van egy karakter halálának. Mostani játékunkban olyan könyvekből idézünk, amelyek hasonlóképpen körbejárják a gyász témáját. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyikből idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az idézet: „Hiszen erről szól az egész, nem igaz? Hogy miként birkózunk meg a veszteségekkel. Mert a szeretet nem tud meghalni, nem tűnik el, nem halványul el. Addig nem, amíg fontos számodra.”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12. 30. - Fanni’s Library
01. 02. - Könyv és más
01. 05. - Utószó
01. 08. - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése